šaty

Jak se obléct na maturitní ples


Sponzorované odkazy:



Maturita je velká událost v životě studentů středních škol. Se zkouškou dospělosti je také spojený maturitní ples. Maturitní ples je jen jednou v životě a proto bychom si jej měli náležitě užít. „Maturák“ je událost, kdy se studentky mění v princezny a studenti v gentlemany. Jak ale neporušit etiketu nebo si neudělat trapas? Podívejme se na pár rad a tipů, které vám pomohou s výběrem vhodného oblečení.

Studentky
woman-918784_960_720

Maturantky nejčastěji volí dlouhé šaty. Mohou ovšem zvolit i kratší šaty. Minimální délka je ovšem po kolena. Na maturitní ples byste měli mít decentní šaty, proto byste neměli mít krátké šaty a výstřih. Volte vždy buď kratší délku nebo výstřih. Barva šatů je zcela na vás, méně vhodná je však bílá barva. Na maturitní šaty nepatří ani velmi výrazné vzory. Vždy však vybírejte šaty podle toho, zda se v šatech cítíte dobře. Celý svůj vzhled můžete zkazit nevhodným spodním prádlem, zejména vykukujícími ramínky od podprsenky. Pokud si to šaty žádají, ramínka nechte doma. Ani gelová ramínka opravdu nevypadají hezky. Pozor si dejte i na silonky v botách s otevřenou špičkou. Do takových bot silonky nenosíme. Třešničkou na dortu je vhodné líčení, účes a decentní doplňky.

prom-queen-487053_960_720

Důležitý je střih

Pro chlapeckou postavu jsou ideální šaty se splývavou sukní pro dotvoření siluety a zdůrazněním pasu. Ženy s postavou typu jablko by měly zvolit šaty s pasem těsně pod prsy a volnou sukní. Pro ženy s postavou typu hrušky jsou nejvhodnější šaty se zdůrazněním horní části těla, sukně by jako u předchozího typu měla být volnější. Majitelky postavy typu přesýpacích hodin si mohou vybrat takřka jakékoliv šaty.

Studenti

Jako obuv volte černé lakýrky a vysoké, černé ponožky. Košili oblékněte jednobarevnou s dlouhým rukávem. Kravatu můžete zvolit jednobarevnou nebo s decentním vzorem. Nejdůležitější části outfitu je oblek. Oblek volte tmavý, tzn. tmavě modrý, černý, šedý a bez vzorů.

business-suit-690048_960_720

Mladí muži si musí dát pozor na délku rukávů a nohavic. Dlouhé či krátké rukávy a nohavice působí velmi nehezky. Naprosto nevhodná je také košile bez kravaty nebo motýlku. U maturanta je také nepřípustné vzít si tenisky.

Doprovod

Ženský doprovod může zvolit téměř jakékoliv šaty. Vhodně jsou jak ikonické „malé černé“, tak dlouhé šaty či běžné společenské šaty. Mužský doprovod platí pravidla jako samotné maturanty, takže tmavý oblek. Pro doprovod jsou pravidla jako u běžného plesu.

damske-saty-41-803-82-2487-9999-black_1446597920180306072754